vrijdag 11 februari 2011

Is de fysieke werkelijkheid een illusie van je hersenen?

Sommige filosofen nemen een positie in over de fysieke realiteit die het midden houdt tussen ontologisch idealisme en realisme. Ze beweren dat de fysieke werkelijkheid slechts een illusie is die gecreëerd is door ons brein. Dit is een onhoudbare, inconsistente positie, omdat het brein ofwel (a) zélf onderdeel uitmaakt van een niet-illusoire fysieke wereld ofwel (b) zélf, als onderdeel van een illusoire fysieke wereld, een illusie is in onze geest.

ad (a) Als het brein een onderdeel is van een niet-illusoire fysieke werkelijkheid, dan is die materiële realiteit kennelijk geen illusie die voortgebracht wordt door dat brein. Als dat wel zo was, dan zouden de hersenen zelf een illusie moeten zijn en dus niets meer kunnen voortbrengen.

De hersenen zouden als onderdeel van een reëel bestaande fysieke wereld hoogstens illusies kunnen voortbrengen aangaande de kenmerken van de waargenomen fysieke werkelijkheid, maar niet de illusie dat er een fysieke werkelijkheid bestaat. Als het brein echt bestaat, dan is de fysieke werkelijkheid niet slechts een illusie van dat brein.

ad (b) Als het brein zelf een illusie is, dan kan het niets voortbrengen. Dan is het de geest die de illusie van een fysieke werkelijkheid produceert, en dus niet het brein.

Men kan rationeel gezien dus wel een idealisme verdedigen waarbij de hele fysieke wereld (inclusief de hersenen) alleen in de geest bestaat, maar geen semi-idealisme waarbij het brein echt als fysiek orgaan zou bestaan.

Titus Rivas

4 opmerkingen:

Sylvie Jacobs zei

Alleen het fysieke is echt. Dat wat er in de geest als het hoofd omgaat is niet echt.

Het geetesbewustzijnssyteem is een holografisch geprojecteerde realiteit.

Artikel: Het fysieke universum, lees meer:

http://www.desteni.net/index.php?option=com_content&view=article&id=467:73-het-fysieke-universum&catid=100:lezingen-van-de-farm&Itemid=135

Stop de geest, leef als Gelijken,
Sylvie.

T. Rivas zei

Hallo Sylvie,

Dank je voor je reactie. Ik ben het er niet mee eens, maar dat is een ander verhaal.

Wel ging het me in mijn blog dus niet om de vraag of het bewustzijn (of specifieker: de subjectieve beleving van de fysieke werkelijkheid) een projectie of illusie zou kunnen zijn van het brein, maar om de vraag of de fysieke werkelijkheid zelf een projectie zou kunnen zijn van het brein. Antwoord: Nee dus, want de hersenen maken zelf onderdeel uit van die fysieke werkelijkheid.

Titus Rivas

Anoniem zei

Nou, zelfs de wetenschap bewijst dat bewustzijn niet van de hersenen afkomstig is ... Het brein is een processor-en controlecentrum voor de fysieke vorm ... De enige manier waarop zielen en spirituele vormen kunnen een fysieke ervaring hebben en werkelijk invloed op deze realiteit, moesten we een lichaam of voertuig dat wordt gebonden door de wetten en de fysica van deze realiteit ... Dit is waarom we zeggen dat we 'met een menselijke ervaring' zijn we eigenlijk veel meer dan fysieke materie.

''En Alzheimer dan?''

Ja, de Alzheimer is in de hersenen en het lichaam. Wanneer mensen in het Alzheimer toestand zitten, wordt hun bewustzijn geleidelijk verlaten van het fysieke lichaam ... By the way, zijn ze in totaal vergeetachtigheid, is het bewustzijn geheel ontruimd, maar de geest is er nog steeds ... Ze zijn letterlijk als robots draait op automatische piloot, totdat de stekker wordt getrokken (fysieke dood) en dat is wanneer de geest zal fuseren met het bewustzijn van het wezen dat eerder het fysieke lichaam had bewoond.

Ik bedoelde te zeggen dat "tegen de tijd dat de fysieke persoon in 'totaal geheugenverlies' - hun bewustzijn is totaal verlaten het fysieke lichaam ... De volledig alert bewustzijn van die persoon gewoon schommelt rond het fysieke lichaam totdat het ophoudt - dat is wanneer de geest en de ziel opnieuw verbinding met dat Wezen.

Sylvie Jacobs zei

Eens, Titus.

Zaanking, dat is mooi geformuleerd van de menselijke ervaring. Consequentie ervan is dat volgens fysieke wetten alles gelijk is en de menselijke ervaring van 'meer zijn' dan materie zodoende een splijting/afscheiding van de mens als geest en de materie creëert.

Wat Alzheimer betreft kunnen we het volgende overwegen:

"Verzeker je ervan dat je niet in de val trapt van deze illusie van bewustzijn als kracht, er is een consequentie. Alzheimer bijvoorbeeld is het gevolg van littekenweefsel wat gevormd is door heel veel denken en de overbelasting met energie die ofwel geuit werd ofwel onderdrukt, dat in de loop van de tijd de juiste stroming van de persoonlijkheidsstructuur blokkeert, aangezien het lichaam gedwongen is voortdurend de cellen te repareren die door energiemisbruik verbranden, wat laag over laag van littekenweefsel vormt." [Bernard Poolman]